Om oss
Om Oss - Gårdsbruk og Hjortoppdrett
Vi er stolte av vår miljøvennlige tilnærming til kjøttproduksjon. På Martnadssletta legger vi stor vekt på dyrevelferd og bærekraft. Dyrene våre lever et naturlig liv, og dette gjenspeiles i hjortekjøttet vi tilbyr. Kortreist og ferskt - rett fra jord til bord.

Martnadssletta Hjort er et familiedrevet gårdsbruk som spesialiserer seg på oppdrett av hjort. Vi er stolte av å kunne tilby et unikt og autentisk opplevelsestilbud for besøkende, som turister, skoleklasser og grupper. Gjennom våre guidede turer på gården får du bli kjent med disse majestetiske dyrene og lære mer om vår bærekraftige og ansvarlige drift.
Historien


Gårdens historie strekker seg tilbake til vikingetid, der området var en markedsplass, der lokale og tilreisende møttes til handel, sosialt samvær og kappestrid. Flere forminner og gravrøyser på gården vitner om aktivitet langt tilbake i tid.
Etter 2. verdenskrig ble det iverksatt en omfattende bureisningspolitikk i Norge, som et tiltak for å styrke landbruket og øke matproduksjonen. Målet var å få flere til å etablere seg på gårder, spesielt i mindre bosatte områder, og dermed bygge opp et mer robust landbruk. Gjennom statlige støtteordninger ble det delt ut lån og tilskudd til nybygging av gårder og oppgradering av eksisterende driftsenheter. Denne politikken førte til større gårdsbruk, mer effektiv produksjon og et mer selvstendig Norge.
Gjennom et slikt tiltak tok Martin og Helga Slatlem fatt på sitt livsverk, ved å først etablere 700 meter gårdsvei, først ved hjelp av hakke og spade. Etter hvert ble de kvalifisert til tilskudd for å kjøpe sin første traktor, en Ferguson TE-F-20, med ca. 20 hestekrefter - eller bedre kjent som "Gråtass". Tømmer ble hugget fra egen skog, og våningshuset ble bygget først. Før driftsbygningen ble ferdig måtte Helga gå og sykle de 2 kilometerne til gammelfjøsen for å stelle og håndmelke kyrne morgen og kveld. I 1960 sto den nye driftsbygningen ferdig, og kyrne kunne flytte inn på gården og datidens moderne omgivelser med melkemaskin. I tillegg til kyr, hadde ekteparet både hest og griser på gården. Potet- og gulrotdyrking var også en vesentlig del av driften. Det ble plantet frukttrær og bærbusker, og fisk var det nok av i fjorden, slik at familien var godt på vei selvforsynt med mat fra egen produksjon.
Grete og Olav Magne Johansen tok over stafettpinnen i 2017, og har satt i gang med oppdrett av hjort. Bygningene på gården er blitt renovert og modernisert, og det er satt opp nærmere 3 kilometer med gjerde til hjortebeite. Hjortehegnets "hjerte" er etablert i driftsbygningens gamle gjødselkjeller, der dyra samles daglig. Der får de hver sin neve med tilskuddsfôr, for å sikre sunne og friske dyr som ikke mangler noen vitaminer eller mineraler. En slik samling er også nyttig for å holde dyra tamme med daglig nærkontakt.